Veel gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind inschrijven?
Kinderen kunnen worden opgegeven voor zwemles als ze 3,5 jaar oud zijn. Ze worden dan op de inschrijflijst geplaatst. De minimale startleeftijd is 4,5 jaar oud.

Is er een wachtlijst?
Jazeker. De wachttijd is op het moment van inschrijven één jaar. Wanneer je flexibel bent qua dagen en tijdstippen kan de wachttijd worden verkort omdat je dan meer opties hebt om te starten.

Wanneer zijn de zwemlessen?
Wij geven les op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

Hoe lang duren de lessen?
De lessen duren 45 minuten. 

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?
Inschrijven voor de zwemles van uw zoon of dochter kan bij de receptie van Helsdingen Sport en Cultuur en wel op maandag en dinsdag tussen 14:00 en 18:00. Op de woensdag, donderdag en vrijdag zowel in de ochtend als de middag. Na betaling van het inschrijfgeld en de aanschaf van een polsbandje komt uw kind definitief op de wachtlijst. Met het polsbandje kan uw kind al gratis komen zwemmen tijdens recreatie- en gezinszwemmen samen met een betalende volwassene.

Wat zijn de kosten voor het volgen van zwemles?
De tarieven voor de zwemles zijn te vinden op de pagina “tarieven”.

Gaan de zwemlessen door in de schoolvakanties?
De zwemlessen gaan tijdens schoolvakanties gewoon door met uitzondering van de kerst- en zomervakantie. In de zomer bieden wij speciaal zomerzwemmen aan waar u uw kinderen apart voor kunt inschrijven. Hier ontvangt u altijd tijdig informatie over. In alle andere schoolvakanties zijn er dus geen bijzonderheden en zwemt uw kind gewoon op zijn/haar normale tijdstip.

Hoe groot zijn de groepen waarin les gegeven wordt?
In het begin zal de groep van maximaal 12 kinderen in 2 gesplitst worden. Het groepje wat zelfstandig werkt doet een oefening op basis van experimenteren, ontdekken of conditioneren. Het groepje wat bij de lesdocent oefent is bezig met het aanleerproces. In het kader van veiligheid zullen de kinderen die zonder vestje oefenen plaatsnemen op de kant. Later in de opleiding zal de groep in meerdere groepjes opgesplitst worden om het beweeg- en leerresultaat te verhogen.

Geven jullie ook privéles?
Wij bieden 1 op 1 begeleiding aan van 30 minuten. Wanneer u hier interesse in hebt kunt u onze receptioniste vragen om meer informatie en inschrijfmogelijkheden.

De EasySwim-methode
Bij Helsdingen Sport en Cultuur werken wij met de EasySwim methode. Deze bestaan uit verschillende fases waar de kinderen doorheen lopen. In de laatste fase van de opleiding gaan de kinderen naar de praktijklessen. Hier zullen ze de 6 praktijksituaties gaan oefenen. Dit maakt het EasySwim-diploma compleet. In de eerste drie lessen worden alle praktijksituaties geoefend. De eerste drie praktijksituaties worden geoefend met kleding (lange broek/ shirt met lange mouwen/ regenjas & waterschoenen).

Wat is EasySwim
Bij EasySwim leren de kinderen dezelfde vaardigheden in dezelfde tijd als het ABC-traject. Bij EasySwim wordt dit spelenderwijs gedaan door het nabootsen van negen praktijksituaties. Zo zijn kinderen zelfredzamer en werken de kinderen constant aan hun ontwikkeling.

Wanneer gaan de kinderen naar de praktijklessen?
De kinderen gaan naar de praktijklessen wanneer zij alle basisvaardigheden van het EasySwim diploma beheersen. Waarna zij deel kunnen nemen aan de eisen van de praktijksituaties.

Hoelang duurt het EasySwim-traject?
Om deel te nemen aan het examenprogramma moet het kind gemiddeld 75 tot 85 lessen hebben gevolgd. Dit is afhankelijk van de voortgang van het kind.

Wanneer zijn deze praktijklessen?
Vrijdagmiddag van 15.30 uur tot en met 17.00 uur.
Voor de reguliere lessen betaalt u een maandkaart. In de periode van de praktijklessen betaalt u eenmalig een 6-weken kaart.

Mijn kind heeft A of B diploma, kan hij/zij instromen bij EasySwim?
Dit kan wanneer een kind al enige ervaring heeft. Dan wordt er met een lesdocent bekeken in welke groep het kind kan instromen om zich verder te ontwikkelen.

Hoe kan ik mijn kind afmelden voor zwemles?
Afmelden kan via het leerlingvolgsysteem via het envelopje rechts bovenin.

Hoeveel zwemlessen kan ik per jaar missen?
Om het zwemtraject goed te kunnen volgen is het van belang om elke week aanwezig te zijn. Een les missen is op eigen kosten.

Wat gebeurt er als mijn kind langdurig niet aanwezig kan zijn?
Neem contact met ons op. In het geval van langdurige afwezigheid wordt er samen naar een passende oplossing gekeken om later weer in te stromen.

Hoe kan ik een gemiste les inhalen?
Gemiste lessen kunnen niet worden ingehaald.

Hoe kan ik het zwemtraject van mijn kind volgen?
Wanneer het kind in een groep wordt geplaatst ontvangt u via de mail uw inlogcodes voor het leerlingvolgsysteem. Hoe het verder werkt volgt vanuit hier vanzelf. Bij de uitleg van EasySwim staat een schema aangegeven met de verschillende fasen die de kinderen doorlopen. Via het Leerlingvolgsysteem wordt aangegeven in welke fase uw kind zich bevindt. Met behulp van het overzicht kunt u inzien waar nog aan gewerkt kan worden en wat uw kind al kan.

Wanneer mag mijn kind afzwemmen?
Elk kind zwemt af zodra hij/zij de praktijksituaties kan uitvoeren.

Hoe verloopt het afzwemmen?
Afzwemmen vindt altijd plaats op vrijdagen. De eerste 3 praktijksituaties starten we volledig gekleed. De andere 6 praktijksituaties in zwemkleding.

Hoe kan ik wat melden bij de zwemonderwijzer?
Ieder kwartaal zijn er kijklessen. De ouders mogen dan op zwemzaal langs het bad de vorderingen van dichtbij bekijken. Dit is ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de lesdocent. Tevens proberen de lesonderwijzers iedere maand per mail de ouders op de hoogte te houden van de vorderingen.